• Novinky

        • PREVENCIA – ÚČINNÝ PROSTRIEDOK
          • PREVENCIA – ÚČINNÝ PROSTRIEDOK

          • V školskom roku 2022/2023 bolo v rámci preventívnych aktivít na našej škole pre žiakov prvého aj druhého stupňa odprezentovaných 22 tematických okruhov v celkovom počte  101 vyučovacích hodín. Nosnými okruhmi boli témy zamerané na emócie a ich prejavy, riešenie vzťahov, prevencie šikany či kyberšikany, nástrahy internetu, potláčanie prejavov extrémizmu či diskriminácie, látkové závislosti a trestnoprávna zodpovednosť.

            V rámci celospoločenských tém sa jednalo o ochranu prírody, protipožiarnej prevencie, kariérneho poradenstva a zdravý životný štýl.

            Preventívne aktivity boli zabezpečené kvalifikovanými lektormi z CPPaP Trenčín, Krajským riaditeľom PZ SR, Mestskej polície Trenčín, HaZZ SR, VÚC, Trenčianska univerzita, RÚVZ a členmi podporného tímu pre oblasť prevencie sociálneho pedagóga a školskej psychologičky.

            Veríme, že ,,očkovanie““ v podobe rozvoja pozitívnych emócií a preventívnych aktivít počas školského roka prispeli k zdravému vývinu našich žiakov a budú podporené pozitívnymi zážitkami v rodinnom prostredí počas prázdnin.

             

            Mgr. Claudia Prekopová,  sociálny pedagóg

          • Slávnostné vyhodnotenie šk. roku 2022/23

          • 28.6. 2023 sa po cvičnom požiarnom poplachu na školskom dvore uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie školského roku 2022/23 s nasledovným programom: 

             

            1. Vyhodnotenie a odovzdanie cien najlepším jednotlivcom a triedam  v zbere papiera (jesenný zber papiera, jarný zber papiera a celkový súčet oboch zberov papiera). Informácie k oceneným jednotlivcom aj triedam  v zbere papiera  nájdete v prílohe...

             

            2. Vyhodnotenie a odovzdanie putovných pohárov víťazným triedam školského medzitriedneho futbalového turnaja:

            - v kategórii 1. až 3.roč. -  vyhrala trieda 3.A (2.miesto 2.B, 3. miesto 1.D)

            - v kategórii 4. až 6. roč. - vyhrala trieda 6.B (2. miesto 4.A, 3.miesto 5.C)  

            - v kategórii 7. až 9. roč. - vyhrala trieda 8.C (2. miesto 9.A, 3.miesto 7.C)

             

            3. Vyhodnotenie a odmenenie najlepších žiakov prvého stupňa po jednotlivých ročníkoch:

            1. ročník – Tamara Štorcelová 1.D, 2. ročník – Ella Prokopová 2.D, 3. ročník – Tanya Krajčiová 3.B, 4. ročník – Klára Martinková 4.A

             

            4. Vyhodnotenie a odmenenie najlepších žiakov druhého stupňa podľa predmetov:

            SJL- Klačková Liana 9.B, MAT – Beták Ondrej 7.B, ANJ – Havlíková Dominika 9.A, NEJ- Klačková Liana 9.B, RUJ – Černická Grétka 8.C, DEJ – Beták Ondrej 7.B, GEO – Brezovák Kamil 5.B, BIO - Nemečková Júlia 8.C, CHE- Beták Ondrej 7.B, INF - Lajčiak Filip 9.B, VYV – Ujháziová Dominika 8.C, OBN – Ondrášek Tadeáš 9.B, TSV – Lajčiak  Filip 9.B 

             

            5. Vyhlásenie a odmenenie najlepšieho žiaka a žiačky školy  školy v šk. roku 2022/23

            Klačková Liana 9.B, Lajčiak  Filip 9.B 

             

            6. Ocenení žiaci a ocenený pedagóg Mestom Trenčín v tomto školskom roku za mimoriadne úspechy (ocenení žiaci prevzali ocenenia z rúk primátora 29.6. 2023) : 

            Predmetové olympiády:

            Ondrej Beták, 7. B, - 1. miesto v Krajskom kole Dejepisnej olympiády

            Liana Klačková, 9. B, - 2. miesto v celoslovenskom kole, prednes pôvodnej slovenskej prózy Timravina studnička

            Športové súťaže:

            Dominik Holý, 8. A, - Majster Slovenska v kategórii mladších žiakov v päťboji

            Mimoriadne ocenenie:

            Filip Lajčiak, 9.B, - 1. miesto medzinárodná súťaž - Trenčiansky robotický deň - kat. Freestyle, 1. miesto okresná súťaž - SOŠkársky päťboj v celoslovenskej súťaži iBobor,

            Viktória Kadlecajová, 9. B, - úspechy v medzinárodných súťažiach v karate

            Ocenený pedagóg za našu školu – Mgr. Claudia Prekopová 

             

            7. Žrebovanie a odovzdanie cien z Občianskeho združenia Komenský – Daruj 2%z dane ZŠ Veľkomoravskej. Väčšina žiakov našej školy čakala práve na tento bod programu a dopadlo to nasledovne:

            1. miesto - "párty" reproduktor – Oliver Gajdošík - 4.B

            2. miesto - bezdrôtové slúchadlá – Diana Škvareninová - 1.A

            3. miesto – originálna futbalová lopta z MS – Hanka Čičová 5. A

            špeciálna cena -najviac prinesených vyhlásení - bezdrôtový reproduktor – Kamencová Lucia  3.C

             

            8. Poďakovanie riaditeľa školy všetkým žiakom, učiteľom a všetkým zamestnancom za celý školský rok 2022/23!  

             

            - v slávnostnom programe vystúpila Ingrid Čechovská s hrou na saxofón a program nám  spestrili svojím tanečným vystúpením  prváci pod vedením p. uč. Bystrickej a p. vych. Strečanskej – ďakujeme!

            Všetci ocenení dostali aj krásne ceny. GRATULUJEME!!!                 T.N.

             

             

          • Koncoročný výlet prváčikov

          • Prváci sa počas školského roka usilovne učili, pekne pracovali, a tak si zaslúžili odmenu. V závere roka ich čakal výlet vláčikom Matúšom. Previezli sa historickým námestím v centre mesta. Vystúpili v Čerešňovom sade, kde sa zahrali, prezreli si južné opevnenie hradu. Cestou späť do centra obdivovali nádherný výhľad na mesto z hradieb farského kostola, vyšantili sa na šmykľavkách v átriu. Nakoniec sa schladili chutnou zmrzlinou.

          • Divadlo Červená čiapočka alebo o Hlúpom vlkovi

          • Pri príležitosti sviatku MDD si mohli žiaci 1., 2. a 3. ročníka pozrieť divadelné predstavenie „Červená čiapočka alebo o Hlúpom vlkovi“ , ktoré uviedlo Dogma Divadlo.

            Hra bola plná rôznych vizuálnych efektov, tieňohry a podfarbená tanečnou hudbou.

            Rozprávka o hlade, láske a vytúženom autiaku bola spracovaná netradične, zábavne a herci často zapájali detského diváka do deja. Červená čiapočka bola nezbedná, šibalská, vlk bol hlúpy a poľovník roky tajne zaľúbený do starej mamy.

            Deťom sa takáto moderná verzia veľmi páčila. Hercov odmenili veľmi dlhým potleskom.

          • Obhájili sme zlato

          • Vo štvrtok 22. júna 2023 sa v sobášnej sieni Mestského úradu v Trenčíne konalo vyhodnotenie súťaže v tvorbe školských časopisov. Do 28. ročníka súťaže sa v školskom roku 2022/2023 prihlásilo 9 základných škôl z nášho regiónu.

            Podmienku súťaže – vydať školský časopis s rozsahom najmenej 10 strán a dodržať predpísanú obsahovú stránku časopisov sme nielen splnili, ale aj výrazne prekročili. Časopisy hodnotila dlhoročná novinárka a členka Slovenského syndikátu novinárov Ľuboslava Sedláková. O kvalite nášho časopisu svedčí aj fakt, že naše DOMINO 4 bolo opätovne zaradené do zlatého pásma.

            Našej redakčnej rade blahoželáme a tešíme sa na ďalšie čísla ;-).

        • DEŇ  DETÍ  V ŠKD
          • DEŇ DETÍ V ŠKD

          • Slnko na nás pekne svieti,

            veď dnes máme DEŇ DETÍ.

            Zahráme sa to i to,

            nech nám bude veselo.

            A na záver vedno,

            zlížeme zmrzliny vedro.

                 Veľa úsmevu deťom k sviatku praje   

            Mgr. Claudia  Prekopová

          • Výlet deviatakov do Talianska

          • V dňoch 31.5- 3.6 sme sa my deviataci vybrali na výlet do Talianska. Hneď prvý deň sme navštívili mekku módy - Miláno. Prezreli sme si modernú časť mesta so zeleným domom - il bosco verticale, ale taktiež veľkolepé historické pamätihodnosti - La Scala, Duomo. Po celom dni sme si podvečer oddýchli pri jazere Lago di Garda a pochutnali si na lahodnej talianskej zmrzline. Ďaľší deň sme sa vybláznili v najväčšom európskom zábavnom parku Gardaland. Na našom koncoročnom výlete nemohla chýbať návšteva romantickej Verony s ikonickým balkónom Rómea a Júlie a nádhernou arénou. Tu sme nasali romantickú atmosféru a pomaly sa vydali na dlhú cestu domov. Po ceste nás však čakalo prekvapenie v podobe kúpania v prímorskom letovisku Lido di Jesolo. Unavení, no spokojní sme sa v sobotu doobeda vrátili domov s konštovaním, že sme naozaj zažili " dolce vita ". 

            Arrivederci, bella Italia

          • Koncoročný výlet 6. ročníka - FamilyPark Rakúsko

          • Kde je každoročne zaručená tá najlepšia zábava? Ktorý výlet je ten najlepší? Kde môžeš zažiť tie najlepšie kolotoče a najrýchlejšie dráhy? Kde Ti nevadí byť až do záverečnej? Odpovedáš Familypark? Richtig!!! Možností by mohlo byť určite aj viac,ale Familypark v Rakúsku je blízko,vieme sa tam dohovoriť a užiť si ho s kamarátmi z triedy je bezpochyby jedinečný zážitok.Tak tomu bolo aj tento rok,vo štvrtok 15.júna.Počasie úžasné, nálada skvelá, kolotoče bez dlhého čakania v rade.Tak čo, pridáš sa na rok aj Ty?

          • Dnes (21.6.) posledná možnosť zahlasovať za nášho p. uč. Milana Šifru!

          • Anketa Tréner roka O2 Športovej akadémie Mateja Tótha - nominovaný aj učiteľ Základnej školy Veľkomoravská 12 Trenčín – Mgr. Milan Šifra. Vážení rodičia, žiaci i zamestnanci školy, rád by som Vám dal do pozornosti možnosť hlasovať v ankete Tréner roka O2 Športovej akadémie Mateja Tótha a oceniť tak prácu nášho trénera Mgr. Milana Šifru. Práve tréneri akadémie sú tí, vďaka ktorým sa myšlienka a filozofia akadémie šíri na školách po celom Slovensku. Sú to kolegovia, ktorí svojim úsilím, entuziazmom a každodennou prácou prispievajú k tomu, aby sa u detí zvyšovala pohybová kultúra, pracujú na rozvoji pohybových schopností tak, aby raz z týchto detí mohol vzísť majster sveta alebo olympijský víťaz. Mgr. Milan Šifra pracuje v Športovej akadémii Mateja Tótha od jej úplného začiatku, teda 7 rokov. Za toto obdobie v akadémii trénovalo a trénuje 62 žiakov našej školy. Mnohí žiaci po skončení trénovania v šiestom ročníku už pokračujú v tréningoch v tých športoch, v ktorých by si sen úspešného športovca radi splnili. Podporte prosím Vás nášho trénera a športová akadémia prvých 5 trénerov, ktorí získajú najvyšší počet hlasov, ocení na slávnostnom galavečeri. Z hlasujúcich akadémia vyžrebuje jedného, ktorý sa stane víťazom poukážky na nákup športového oblečenia v hodnote 100 €. Hlasovanie bude ukončené 21. 06. 2023. Hlasovať je možné vždy iba raz z jednej e-mailovej adresy. Tu je link, na ktorom anketu nájdete a  môžete hlasovať.       T.N.

          • Exkurzia do galérie M. A. Bazovského.

          • Ďakujeme za krásny deň v galérií M. A. Bazovského. Deti si pozreli výstavu fotografií Richarda Müllera, zašifrované abstraktné obrazy od ukrajinského umelca a pani v galérií pre deti prichystala aj rôzne aktivity a tvorivé dielne. Nechýbala ani zmrzlina v meste.

            Za ŠKD 1.C trieda.                                                               Mgr. Ivana Strečanská. 

          • Nové číslo časopisu DOMINO 4

          • Na stránku školy sa práve dostáva najnovšie číslo nášho školského časopisu DOMINO 4 plné zaujímavých článkov a fotografií. Opäť sme vyspovedali našich skvelých učiteľov, tento raz sme oslovili našu sociálnu pedagogičku a vychovávateľku v ŠKD – Mgr. Claudiu Prekopovú a predstavíme vám aj pani učiteľku, vychovávateľku a asistentku v jednej osobe – Ing. Kristínu Pavlíkovú. Predstavíme vám školské novinky i víťazov rôznych súťaží, po predstavení našich úspešných žiakov vám predstavíme krúžok Stroj času, cesty do histórie a v neposlednom rade zaspomíname na veľkolepé oslavy našej 70.-ky. Tento raz sme nahradili zábavné stránky bohatou fotogalériou z osláv výročia školy. Tieto, ale i mnohé iné články už netrpezlivo čakajú, kedy sa do nich začítate. Tak poďte na to ;-)!

            PaedDr. Denisa Klozíková

          • Máme srdce na správnom mieste/meste...

          • Dnes bola naša škola súčasťou najväčšej dobrovoľníckej akcie na Slovensku! Ďakujeme zamestnancom Slovenských elektrární za pomoc pri skrášľovaní nášho "rozprávkového" školského plota a všetkých dnešných dobrovoľníckych aktivít. Všetkým dobrovoľníkom za ich prácu ďakujeme! 

          • Koncoročný výlet 2.C a 2.D

          • Dňa 15.6. sa druháci vybrali do Bábkového divadla v Žiline. Pozreli si predstavenie Trafená hus. Bola tam veľká dávka humoru, hľadanie zmyslu života, či šťastia, ktoré nás môže stretnúť, keď to najmenej čakáme.
            Po vystúpení si deti prezreli Mariánske námestie a Námestie A. Hlinku.
            Druháci odchádzali spokojní, usmiati a plní zážitkov z prvého spoločného naozajstného výletu.

          • Duatlon

          • Aj tento rok sa vybraní žiaci (nakoniec len žiačky) zúčastnili športovej súťaže „Duatlon“. Počasie nám prialo, skvelá nálada bola a chuť bojovať tak isto. Asi aj preto sa podarilo Emme Lackovičovej v neľahkej konkurencii prebojovať na medailové 3. miesto. Samozrejme gratulácia patrí aj ďalším bojovníčkam, ktoré napriek zraneniu či nízkemu veku (veď súťažili spolu v jednej kategórii tri ročníky) zvládli túto súťaž a niektoré aj s úsmevom dobehli do cieľa.

          • Výsledky zberu papiera

          • Pre upresnenie uvádzame, že na našej škole prebiehajú každoročne dva zbery papiera - jarný a jesenný zber papiera. Vyhodnocujeme každý zber zvlášť (jesenný=žltá farba, jarný=zelená farba, celkové výsledky=červená farba) a najlepšie triedy aj jednotlivci v každom zbere získavajú sladké odmeny. Na konci školského roku pri slávnostnom ukončení školského roku odmeníme hodnotnými cenami najlepších jednotlivcov na 1. aj 2. stupni  a aj najlepšie triedy (celkový súčet oboch zberov). Výsledky oboch zberov a aj celkové výsledky v súčte oboch zberov si môžete pozrieť. Ceny pre najlepších aj tento rok odovzdáme 29.6. pri slávnostnom ukončení šk. roku 2022/23. Najlepším triedam aj jednotlivcom gratulujeme a ďakujeme všetkým, ktorí sa do zberu papiera zapojili!     T.N.    

          • Škola v prírode Liptov 4.A a 4.B

          • V dňoch 5.-9.6.2023 sa štvrtáci vybrali do Demänovskej doliny  a strávili tam 4 nezabudnuteľné dni plné zábavy a nových dobrodružstiev. Absolvovali sme výlet do skanzenu v Pribyline, turistiku  k Vrbickému plesu a k rozhľadni na Ostredku. Každý deň sme sa po výlete kúpali vo vyhrievanom bazéne priamo v penzióne a spolu s animátormi sme strávili  chvíle plné hier a zábavy. Pobyt sme si užili a odnášame si krásne spomienky a nové priateľstvá.

            Mgr.Ľ.Timková

        • Riaditeľské voľno - 14.6. 2023
          • Riaditeľské voľno - 14.6. 2023

          • V súvislosti s kultúrnym podujatím, ktoré sa uskutoční na trenčianskom letisku v stredu 14. júna 2023, na ktorom sa očakáva viac ako 40 000 ľudí, bolo základným školám, ktoré zriaďuje mesto Trenčín, odporúčané poskytnúť riaditeľské voľno podľa zákona č. 245/2008 Z. z. § 150 ods. 5 (V období školského vyučovania môže riaditeľ školy poskytnúť deťom alebo žiakom zo závažných dôvodov, najmä organizačných a prevádzkových, najviac päť dní voľna). Dňa 14.6. 2023 udeľujem žiakom Základnej školy Veľkomoravská ul. Trenčín riaditeľské voľno (udelenie riaditeľského voľna v prílohe). Dôvodom udelenia bolo prehodnotenie možných situácií, ktoré môžu v súvislosti s prevádzkou školy vzniknúť:

            a/ obmedzená doprava žiakov do školy a zo školy, hlavne tých, ktorí prichádzajú z obcí mimo Trenčína, ale v obedňajších a popoludňajších hodinách aj tých z iných častí Trenčína

            b/ obmedzená doprava zamestnancov do práce - pedagógov i nepedagogických pracovníkov, ktorí prichádzajú do škôl aj zo vzdialenejších obcí a miest

            c/ v prípade, že sa v škole vyskytne nejaká nepredvídaná situácia, kedy by bola potrebná súčinnosť záchranných zložiek, ich zabezpečenie a príchod môže byť veľmi problematické

            Základná škola Veľkomoravská Trenčín zabezpečí dňa 14.6. 2023 možnosť pre žiakov 1. – 4. ročníka návštevy dopoludňajšieho ŠKD (školského klubu detí) v čase od 7.00 h. do 13.00 h. vrátane možnosti obedu pre tých rodičov našich žiakov, ktorí nebudú mať inú možnosť zabezpečenia starostlivosti o svoje deti. Zisťovanie  záujmu návštevy ŠKD dňa 14.6. 2023 bude prebiehať cez Edupage, od piatka 9.6.2023 10.00 h. do nedele 11.6. 2023 do 20.00 h. a bude umožnené všetkým žiakom 1. – 4. ročníka, nielen tým, ktorí navštevujú ŠKD. Čo sa týka stravovania, v tento deň budú automaticky všetci stravníci zo stravovania odhlásení, tí žiaci, ktorí budú v tento deň prihlásení do ŠKD, rodičia ich prihlásia na odber stravy elektronicky alebo u vedúcej školskej jedálne (strava bude podľa počtu prihlásených žiakov varená alebo suchá). Žiakom, ktorí budú v tento deň v ŠKD a nestravujú sa v našej jedálni, zabezpečia stravu rodičia.

            V Trenčíne 8.6. 2023 Mgr. Miroslav Šumichrast, riaditeľ školy

            Prílohy:

          • DEŇ MATIEK

          • Je máj - lásky čas. A druhú májovú nedeľu  je špeciálny sviatok - Deň matiek.  Je to špeciálny čas, povedať našim maminkám, ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu lásku a vďačnosť za všetko, čo pre nás urobili.

            Dňa 18.5.2023 sa naša školská jedáleň naplnila našimi mamičkami, babičkami, tetami. Práve im sme venovali  vystúpenie detí  ŠKD  1.B  a 1.C triedy. Básničky (Slovo mama , Čo deťom k štastiu treba, Mamičke, Najkúzelnejšia mamička), pesničky (Pre mamu, Mamička) veršovaná scénka, tanec a hra na gitaru, husle a akordeón boli určené im a boli plné slov vďaky, za ich lásku a starostlivosť.

            Poďakovaním bol na záver aj kvietok, darčeky, vlastnoručne vyrobený náramok z korálok, kľúčenka, pozdrav pre mamu a veľký bozk.

            Ďakujeme aj za profesionálne fotografie pánovi Galajdovi.

            Za ŠKD Bystrická Z. a Strečanská I.